tiistai 18. lokakuuta 2011

Arkipäivän kuuma peruna

Oon taas viime päivinä saanut päivitellä tuota Merrin masua. Taas sillä on se sekaisin! Oli silloin reilu pari viikkoa sitten ennen Mikkeli vkonloppua. Siitä toivuttiin seuraavalla viikolla ja nyt on taas uudelleen. Aloitti ripaskoinnin eilen. Eilen selvittiin koko päivä ilman suihkureissua mutt tänään sitten ei todellakaan. Aamulenkin jälkeen oli kyll takalisto sen näköinen ettei kärsinyt lähempää tarkastelua. Sanoin vaan Merrille ett nyt kannattaa sitten pitää sitä häntää hieman alempana. Kotiin tultua mentiin suoraan suihkuun ja sai mustikka-shampoo pesun. Nyt toinen ahteri tuoksuu jälleen ihan hyvälle ja villapöksyt on laitettu ponnareille. Moni lyhytkarvaisen koiran omistaja ei varmaan niin noteeraakaan jos koiralla on välillä masu sekaisin. Päästää vaan sen ulos ja toinen käy tarpeillaan ja se siitä. Näitten pitkäkarvaisten kanssa se on hieman hankalampaa. Ei ole todellakaan kivaa käydä jokaisen kyykkimisen jälkeen vierailulla suihkun puolella. Välillä tuntuu ett koira käy useammin suihkussa kun itse.

Kaikki menee vielä ihan kivasti kun ollaan kotona eikä ole mitään menoja. Silloin sitä käydään suihkussa jos tarttee ja se siitä. Mutt auta armias jos edessä onkin jokin reissu, vaikka näyttelyyn tai johonkin muuhun kisaan. Ulkona voi vielä pestä koiran vedellä jos on sitä mukana tarpeeksi, mutt mites kun ollaankin sisähallissa. Muistan kuollakseni viime vuoden lokakuun lopussa Lahden kv-näyttelyn. Merrillä meni viikolla masu sekaisin ja se sai kaiken maailman lääkettä ja söi riisiä ja kanaa. Luultiin todellakin ett masu oli tullut kuntoon vkonloppua varten ett päästään hyvillä mielin näyttelyyn. Näyttelyaamu valkeni ja lähdettiin Lahteen. Päästiin sisälle ja laitettiin kaikki tavarat paikoilleen ja aloin hieman pöyhiä ja laittaa Merriä kuntoon. Kehän alkuun oli alle puoli tuntia aikaa, olikohan jokin 20min kun päätin käyttää Merrin vielä kerran ulkona ennen kehää. Merri kävi kiltisti pissalla heti tilaisuuden tullen ja takaisin päin kävellessämme se päättikin vielä kyykistyä yhteen penkkaan. Ääni jo paljasti kaiken... aaakkk maha aivan sekaisin. Ja miltä näytti hännän alla.... Voitte varmaan kuvitella mikä fiilis iski kun koiran hännän alusta on aivan, siinä itsessään, ja noin vartti kehän alkuun missä me ollaan se eka koirakko. Missään ei pystynyt pesemään kun ei ollut vesipisteitä kuin ainoastaan vessojen käsipesualtaissa. Ei auttanut muu kuin äkkiä häkin luokse ja yrittämään jollain saada toinen kehäkuntoon. Sumutin pullossa oli vettä ja onneksi oli ottanut yhden vanhan pyyhkeen mukaani. Niillä sitten putsattiin toisen villapöksyjä. Voi elämä sitä tuskahien määrää! No ei nyt ihan kirjaimellisesti mutt kuitenkin. Ei oo varmaan milloin viimeeksi ollut sellainen paniikki päällä. Onneksi saatiin juuri ennen kehää Merri siihen kuntoon ett sen pystyi viemään kehään. Säälin vaan tuomari parkaa kun hänhän se joutui tunkemaan kätensä sinne villapöksyjen sekaan. Oli ne onneksi puhtaan näköiset mutt hajusta en tiedä. En tunkenut omaa nenääni niin lähelle. Reissu onnistui kuitenkin hyvin ja Merri pokkasi ekasta virallisesti näyttelystään ERI JUN1 PU4 Vara-serti.

Tuon reissun jälkeen käytiin muutamankin kerran Merrin kanssa eläinlääkärillä ihmettelemässä ett mistä tämä kaikki voisi johtua. No eihän he yllätys yllätys mitään oikein osanneet sanoa. Laitettiin kuitenkin varmuuden vuoksi Merri i/d-ruualle vähäksi aikaa että saataisiin maha rauhoittumaan. Kyllähän se maha rauhoittui ja päästiin messariinkin turvallisin mielin. Siellä kyllä näin kuinka monelta koiralta ripaska lensi näyttelyalueella, joten pelkkä ajatuskin puistatti.

Syksyiset ripaskoinnit johtui siitä ettei Merrin maha kestänyt nappuloita ja raakaruokaa samanaikaisesti. Eli silloin annoin nappula-aamiaisen ja illalla raakaruuan. Ne sulaa eri aikaan mahassa ja se ei sopinut Merrille. Koirat oli koko kevään nappularuualla, mutt vaihdoin taas raakaruokintaan kun alkoi tuota hammaskiveä tulemaan todella paljon ja muutenkin en oikein tykkää tuosta kuivanappulan syöttämisestä. Oikeastaan koko kesä meni todella hienosti eikä Merrillä ollut minkäänlaisia ongelmia masun kanssa. Aamulla saivat lihaa ja kasvissosetta ja illalla broikun siipiä.

Ennen Mikkeli vkonloppua olin palkannut viikolla Merriä maksapannarilla treeneissä ja se varmaan sekoitti silloin sen mahan. Sinäänsä aika jännää kun se on kuitenkin välillä syönyt ihan raaka maksaakin lihan joukossa eikä mitään ongelmaa. Silloin sen masuongelma kesti aika kauan, lähes 4 päivää; 2 päivää ennen kisoja, kisapäivä ja yksi kisapäivän jälkeen. Kokeiltiin vaikka mitä attapectiä, canikuria, keitettyä riisiä, kanaa. Kävin heti maanantaina lääkäristä kysymässä ett onko vielä jotain keinoa. Tehtiin Merrille veteen keitettyä puuroriisi-"limaa" ja siihen sitten vähän keitettyä kanaa. Riisi rauhoitti mahan hienosti ja ruoka alkoi kestää sisällä, ja myöhemmin ulos tuleva tavara oli normaalia. Hetken mentiin niin ett molemmat ruuat olivat riisipuuro-liha seosta eli jätettiin broikun siivet kokonaan pois. Viime viikolla otettiin broikut jälleen iltaruuaksi ja kaikki näytti hyvältä. Mutt sitten laitoin vissiin liikaa kasvissosetta ruuan joukkoon ja silloinkin meni masu sekaisin. Heitin samantien Merrin kitaan pari tablettia inupekt cortea ja se auttoi silloin lähes välittömästi. Jätin nyt kasvissoseen kokonaan pois Merriltä. Merri söi koko loppuviikon ihan normaalisti aamulla puuro-liha seosta ja illalla broikun siipiä.

Sunnuntaina oltiin kisaamassa Riihimäellä ja eka startti oli 9.40. Annoin Merrille joskus klo 5 aikaan ihan hitusen ruokaa + yhden inupekt forten, kun muutkin söivät. Siis todellakin vain vähän ruokaa. Ja illalla sitten vain yhden broikun siiven. Maanantaina sai sitten ihan normaalikokoisen annoksen aamulla. No ennen puolta päivää tuli sitten eka löysä tavara ulos, ja myöhemmin sitten päivällä. Tosissaan eilen ei tarvinnut ollenkaan käydä suihkussa mutt tänään onkin sitten ihan toista laatua. Illalla en antanut enää broikun siipiä vaan mentiin riisipuuro-liha linjalla. Ja nyt tänä aamuna sai samanlaisen satsin sekä yhden inupekt forten. Nyt saa naamariinsa toisen inupekt forten ja illalla vain hieman riisilimaa ja vain makua antamaan keitettyä kanaa. Jos näillä saatais masu taas kuntoon. Paastopäiviä kun ei enää suositella!!!

Päivitys 20.10.11
Käytiin Merrin kanssa tänään eläinlääkärissä kun toinen alkoi olemaan jo eilen tosi vaisu ja väsynyt. Illalla eikä tänä aamuna ruoka (riisipuuro+hitusen keitettyä kanaa) maittanut ollenkaan. Kiian ruokakupille kyllä olisi tehnyt mieli. Harmittavasti sitä ei voinut toiselle antaa tai seuraukset ois varmasti ollut aikamoiset. Soitin siis heti tänä aamuna ajan lääkäriin kun aloin olla todella huolissani Merrin apaattisesta käytöksestä. Ei ollut silloin viimeeksi 3 vkoa sitten noin apaattinen ja väsynyt. Onneksi sain ajan heti tälle päivälle.
Merriltä otin varmuuden vuoksi pissanäytteen mukaan ett jos vaikka sieltä olis löytynyt jotain. Lekurille mentiin hyvissä ajoin. Merri kävi vielä kyykkimässä ennen lähtöä ja sitten vielä toisen kerran kun oltiin odottelemassa vastaanotolla. Onneksi kerittiin puskan puolelle. Ihan vetistä tavaraa tuli ulos. Merri oli todella reipas koko session ajan. Ainut mistä ei tykännyt niin oli kuumeen mittaaminen ja peräsuolen tutkinta. Tuntui todella ikävältä kun paikat on ihan hellänä. Silloin jouduin todella pitämään kiinni ja rauhoittelemaan toista. Eläinlääkäri tutki ja tunnusteli vatsaa ja katsoi limakalvot. Ne oli hieman kalpeat joten otettiin kaiken varmuuden vuoksi verikokeet. Niissä ei kuitenkaan, onneksi, ollut mitään. Mukaan saatiin parit lääkkeet ja i/d-ruokaa. Nyt sitten toivotaan että saataisiin toinen juomaan ja myöhemmin syömään. Nyt ei todellakaan maistu. Torkkuu vain ikkunanlaudalla. Onneksi kuitenkin mitään vakavaa ei löytynyt!

Mahasuolikanavan tulehdus, gastroenteritti. Vetistä ripulia neljättä päivää. Ei kuumetta. Ei arista vatsan palpaatiota. Peräsuolessa vetistä ulostetta. Eturauhanen pyöreä, hieman kohollaan, mutta ei arista. Limakalvot hieman vaaleat.
Pissanäyte: op 1,041, ph 6,5; sedimentissä sakkaa, muutama epiteelisolu valkosolu ja bakteeri. Tällaiset löydökset tulevat yleensä esinahan eritteestä. Verta ja tulehdusmuutoksia ei pissassa ollut.
Verinäyte: PVK: kaikki ok. Muutkin verinäytearvot kunnossa.
Klinikalla pahoinvointilääke injektiona. 
Kotiin Inupekt forte ja Tylan suolistoantibiootti. Ruuaksi i/d.
Suositellaan madotusta.
Jos oireilu jatkuu, ulostenäyte tutkittavaksi loisten varalta.

On jotenkin niin outoa kun Merri on niin herkkä mahastaan. Kiia taas on sellainen rautavatsa ett se voi oikeasti syödä ihan mitä vaan ja likka senkun porskuttaa. En todellakaan muista milloin sillä olis ollut masu sekaisin, ja sehän nyt syö ihan mitä vaan. Vuos sitten sillä oli masu kipeenä kun oli maalla syönyt varmaan tonnikaupalla aitoa luonnon tuotetta, "luomu biolania", mutt silloinkaan ei ollut masu sekaisin. Kisatkaan eivät haittaa Kiian ruokaryhmiä mitenkään. Aamulla saa vähän tai ei ollenkaan ruokaa ja illalla sitten uudemman kerran. Ei mitään vaikutusta! En tiiä sittt onko Merrillä jokin stressivatsa vai miten on. En kyllä usko sitäkään kun sitten sillä olis pitänyt olla masu sekaisin kun Muska tuli, tuppasi nimittäin hieman stressaamaan sitä tilannetta. Vai käykö se ihan oikeasti niin kovilla kierroksilla kisoissa ett ei kestä yhtään ruokaa sinä päivänä. Nyt meillä on onneksi 3 vkoa aikaa ennen seuraavia kisoja mutt sitten kisataankin seuraavat 3 vkonloppua putkeen. Tulee olemaan mielenkiintoista kun ei tiedä yhtään miten pitäisi valmistautua Merrin kanssa niihin. En todellakaan halua parannella viikot sen masua heti kisojen jälkeen. En yhtään tykkää kun pitää olla todella tarkka ett mitä antaa ja kuinka paljon. Kiian kanssa ei tuollaista ongelmaa kun se on sellainen jätejoonas/tunkio ett sen kitaan voi heittää oikeastaan mitä vaan :)

Jos jollain on ollut kokemuksia samanlaisista oireista tai on jotain vinkkejä niin saa laittaa viestiä tulemaan :)

1 kommentti:

  1. No onpa ikäviä noi vatsavaivat:( Ainakin mun treenikaverin Miiran koira Taavi reagoi vahvasti vatsallaan kisareissuihin (mielestäni on kyllä nyttemmin päässyt siitä yli...)

    Mutta voin kertoa siitä sunnuntaina, kun nähdään (teidän nimi oli Acen lähtölistassa:D)

    ONNEA KENNELNIMESTÄ, se on kaunis!

    -Jaana&Iisa&Into-

    VastaaPoista