lauantai 19. maaliskuuta 2011

Mestarin opeissa

Osallituttiin Kiian kanssa kaksi päiväiselle treenille omassa LAUn hallissa. Kouluttajana meillä toimi Marjut Pulli, maailmanmestari vuodelta 1998 ja mm-hopeaa v. 2000 Niki shelttinsä kanssa. Oli todella kiva olla hänen treenissä juuri hänen shelttitaustansa takia. Nykyään Marjut kisaílee australianpaimenkoiransa kanssa. Heidän yhteystyönsä on todella hienoa katsottavaa. Se on todella plussaa, jos kouluttajalla on omakohtaista kokemusta eri kokoisista koirista. Silloin hän pystyy paremmin näkemään koon tuomat vahvuudet ja heikkoudet.


Lauantai ja treenit osa 1

Mustalla nrot 3, 10 ja vihreällä nro 11 hyppyssä siivekkeet väärinpäin, oikea lähempänä rataa ja vas. kauempana

Ensimmäinen rata (mustat numerot):
- Lähetin Kiian putkeen, persjättö ja lähetys hypylle. Kropan pidin käännettynä koko ajan 3-hypyn laskeutumispaikkaa, jonka jälkeen pyöräytin sylkkärillä 4-hypylle. Lähetin 5-hypyn takaakiertoon ja tein valssin, kepeille pakkovalssi.
-Kepit menivät taas seinään päin ja Kiia tuli ekalla kerralla ennen aikaisesti pois. Otin uudestaan ja kahvistin kepit-käskyä noin puolessa välissä. Silloin ei ollut mitään ongelmaa vaan Kiia teki kepit kauniisti loppuun asti. Lähetin 7-hypylle ja sain hyvän matkan putkelle ja siitä persjättöön. 9-hyppy suoraan ja hieman oikealle etuviistoon 10-hyppy takaakierrolla (lue kuvateksti), valssi esteen edessä ja lähetys putkeen.
- 12-hyppy oli hieman kauempana putkesta, joten hyvin kerkesi asemiin vastaanottamaan koiraa. Ekalla kerralla menin aivan 12-hypyn siivekkeen viereen kutsumaan, mutt silloin Kiia hyppäsi välissä olevan hypyn myös. Menin näiden hyppyjen puoleen väliin niin silloin sain paremman ohjauslinjan Kiialla. Tehtiin kansankielellä takaakierto-jaakotus. En tiiä onko sellainen mikään virallinen ohjauskuvio, mutt ainakin sitä nimeä me käytettiin porukassa :). Hypyltä saatiin todella hyvä suora keinulle.
- Keinu suoritettiin kerran uudestaan kun Marjutin mielestä Kiia suoritti sen hieman hitaasti. Muisti varmaan jostain sen viikon takaisen keinu-episodin. Toisella kerralla meni jo ihan vanhaan malliin, kyllä nää puiset keinut ovat Kiian mieleen. Kiia tekee keinulla 2on2off:n mikä on kyllä aivan turhaa. Pitäisi ehkä hieman viilata sen kontaktia.
- 15-hypyllä pääsin tekemään twistin, sitten kunnon takaaleikkaus 17-hypylle ja viistojuoksu kauemmas hypyistä niin Kiia tuli tosi hienosti vikan hypyn kun ei tarvinnut edes kutsua eikä käskyttää.

Tää rata oli sellaista mukavaa menoa. Muutamassa kohdassa sai tehdä pientä hienosäätöä, muuten olen kyllä tyytyväinen suoritukseen. Niin taisi olla Marjutkin kun ei me kauaa radalla oltu vaan annettiin tilaa seuraavalle.

Toinen rata (vihreät numerot):
- Hyppysuora puomille, tein pienen suhinan niin Kiia otti todella hyvän ylösmenokontaktin. Alasmenokontakti oli myös todella super, vaikka pitkä putki oli todella tiellä enkä päässyt edes viereen. Oon kyllä niin iloinen näistä kontakteista. On kuin suuri kivi ois otettu hartioilta.
- Kepeille saattelin todella tiukassa otteessa ettei karkaa edessä olevalle hypylle. Se oli kuulemma aivan turhaa ja hidasti vain vauhtia ja menoa. Otettiin siis uudestaan. Ei mitään muuta kuin oma linja ykkös- ja kakkoskepin väliin ja käskytys ajoissa. Kiia ei edes vilkaissutkaan hyppyä vaan sukelsi suoraan kepeille. Kepitkin onnistui hyvin kun muistitin puolessa välissä uudella käskyllä.
- Seuraava hyppy, nro 5, oli takaakiertoon, joten pohdimme hieman sen optimaalista suorittamista. En ollut kerinnyt sitä miettimään kun se vaihdettiin takaakierroksi juuri kun me oltiin se kerran menty suoraan. Siinä kohtaa Marjut muisti kumminpäin hyppy piti suorittaa :). No ei hätiä mitiä! Kokeiltiin eka kertaa kunnon ratatreeneissä Kiian jättämistä pujotteluun. Menin siis Kiian ohi ja menin asemiin takaakiertoa varten. Kiia pujotteli tosi hyvin loppuun vaikka alkaneesta ininästä päätellen teki tiukkaa ja vaati malttia. Peukut Kiialle! Superia!
- Valssi ja lähetys takaakiertoon, lähetys putkeen ja takaaleikkaus. Yritin ekalla kerralla ottaa tiukasti Kiian hypyltä 7 ja tehdä twist 8:lle. Ei onnistunut kunnolla kun 7 meni liian pitkälle ja 8 jälkeen Kiia tuli miun väärälle puolelle. Ei hyvä, kokeiltiin ihan jotain muuta. Eli lähetys putkeen, takaaleikkaus, sitten juostiin 8-hypyn taakse. Samalla piti käskyttää hyppäämään 7-hyppy. Vasemmalla kädellä Kiia siivekkeen ohi ja oikealle rimalle. Juuri kun Kiia aloitti ponnistamisen niin silloin pystyi jo itse liikkumaan keinulle päin. Muutaman kerran otettiin käännöstä, koska Kiia ei ole paljon tuollaisia tehnyt. Marjut toimi todella upeasti avustajana ja saatiin muutamalla kerralla Kiia kääntymään oikeaan suuntaan. Vikalla toistolla uskalsin itsekin jättää sen suorittamaan itse hyppyä ja käännyin menosuuntaan aikaisemmin niin heti Kiia reagoi siihen ja kääntyi rimalla oikeaan menosuuntaan.
- Keinun jälkeen lähetys putkeen ja vauhdilla 11-hypylle. Sain aika kaukaa lähetettyä takaakiertoon, jonka jälkeen tein sen saman virheen minkä yleensä aina. Annan aina ihan liikaa tilaa hypyn jälkeen ja sitten vaikuttaa todella seuraavaan. Heti kun tiukensin linjaa niin saatiin seuraavalle hypylle aivan suoralinja eikä Kiian tarvinnut arpoa ollenkaan sitä. Kiia kun lukitsi esteen niin ei ollut mikään kiire putkelle.
- Ekalla kerralla pyrin lähettämään putkelle kaukaa niin kuin viikko sitten Rannikon valmennuksessa, mutta se ei ollut paras vaihtoehto tällä kertaa. Vaikka Kiia meni putkeen niin oma vauhti pysähtyi  ja en kerinnyt persjättöön. Tehtiin siis niin ett kun linjaus onnistui 11-12 hypyllä niin ei ollut mikään kiire niin pystyin itse juoksemaan koko ajan jopa putken vierestä. Kiia tuli hieman minun jäljessä, joten kerkesin tosi hyvin leikkaamaan putken suun niin Kiia näki mihin menin. Maltilla takaakierto hypylle ja puomille.
- Puomille ei ongelmaa, upea kontakti! Hypyillä tein valssia kun yritin suojella puomia. Lähetys takaaleikkauksella putkeen ja loppusuora. Joo onnistuihan se mutt... taas vauhti hidastui tosi paljon joten ei hyvä juttu. Kokeiltiin tiukkaa kannustamista hypyillä ja en mennyt 17-hypyn ohi vaan jäin sen taakse. Heti kun Kiia ponnisti niin oma linja hypyltä aivan suoraa kohti putkea. Kiia juoksi perässä aivan suorassa linjassa ohi puomin ja kaartoi itsensä putkeen.

Oli todella hienoa huomata missä kohdin pystyy jättämään Kiian suorittamaan estettä ja miten se reagoi oikea-aikaiseen kropan kääntöön. Tällaista ohjausta kun saisi viikottain niin lähtökohdat kesän kisakauteen olisivat aivan toiset. No mutta nyt mennään näillä etiäpäin!

Sunnuntai ja treenit osa 2


Esteet eivät ole ihan mittakaavassa, vain suuntaa-antava piirros ulkomuistista
Ensimmäinen rata (mustat numerot):
- Ensimmäinen ongelma kohta kohdattiin kohdassa 4. Piti mennä putkeen niin Kiia halusi ihan väkisin mennä kepeille :) Ne oli vasta seuraavana vuorossa! Piti vaan ottaa tiukemmin haltuun ja saattaa pari metriä pidemmälle putkeen. Ite piti kulkea aivan putken viertä ettei piilota putken suuta koiralta.
- Kepit meni todella hyvin. Sitten takaakierto, annoin aika hyvin tilaa hypätä mutt sitten annoin taas 7-hypylle liikaa tilaa niin Kiia pääsi arpomaan meniskö vai ei. Tää on edelleen tää miun ongelma. Ei miulla oo mitään jättikoiraa mikä vaatii pari metriä tilaa. Miksi se on niin vaikea muistaa, tök tök.
-Putkelle viennissä piti ottaa tiukasti haltuun jottei Kiia tehnyt hypyn jälkeen ihan kauheeta kaarrosta. Ongelma ei tällä kertaa ollut A. Tiukempi ote ja suora viivaisesti putkelle. Putkeen lähettämisen jälkeen minusta tuntui ett on vissiin kiire johonkin kun olin säntäämässä heti johonkin suuntaan. No eihän Kiia silloin edennyt mihinkään vaan tuli pois putkesta jos edes meni ollenkaan sisään. Heti kun lopetin kiirehtimisen ja ohjasin maltilla ja myötäillen niin johan meni. Huoh!
- Putken jälkeen oli pari hyppyä ja niiden takana ansa-putki. Njääh, ei meitä haitannut ollenkaan, lucky us! Muutamat eivät olleet niin onnekkaita. Aan kontakti oli tosi hieno. Oon kyll niin tyytyväinen niihin nykyään. Aan jälkeen kolmen hyppyä lähes suorassa linjassa johon viimeiseen piti takaaleikata. Se onnistui aika ok,  vaikk Kiia hidastikin hieman vauhtia, takaakierto ja hyppy eteenpäin.
- Sitten tulikin meiän todellinen murheenkryyni., hyppy nro 18. Hieman pimeässä kulmassa oleva hyppy johon piti tehdä takaaleikkaus. Ei onnistunut, ei onnistunut. Kokeiltiin ja väännettiin vaikka miten. Marjut jopa testasi onko vika miussa vaan pelkästään siitä ett suoritettava liike on liian vaativa Kiialle. Hän teki Kiian kanssa saman pätkän eikä saanut toimimaan. Vika ei ollut siis miun liikkeestä vaan Kiian puutteellisesta opetuksessa. Silloin saatiin toimimaan jotenkuten kun Marjut houkutti pallon kanssa Kiia hypyn yli, muuten ei. Onneksi saatiin todella hyvää extra-treeniä ongelmaan, kiitos siitä!
- Sitten suoraan putkeen ja veto seuraavalle. Se onnistui ihan jees, sitten taas iski takaaleikkaus, huoh. Ei hyvä juttu. Otettiin hieman pidemmällä kaavalla elí kun normaalisti piti juosta hypyn oikealta puolelta kun tehtiin takaaleikkaus niin mie menin vasemmalta puolelta ja tein takaaleikkauksen vasta seuraavalla hypyllä. Hieman hidas vaihtoehto mutt seuraavalla hypyllä oli parempi kulma Kiialle.

Eli siis treenataan takaaleikkauksia ihan urakalla. Nehän on ollut aina meidän ongelma, mutt miks siihen on niin vaikea paneutua. Sitten taas sitä omaa linjaa, ei liikaa koiralle tilaa...

Toinen rata (vihreät numerot):
- Tokalla hypyllä niisto, ajoissa vaan alta pois ja seuraavalle hypylle. Kiia lyhensi hyppyä todella selvästi. Putkeen ja sitten 5-hypylle. Yritin jaakotusta mutt sitten olin todella jäljessä putken jälkeen. Eli ei. Ei muuta kuin lähetys ja aivan sairaalla vauhdilla eteenpäin.
- Putken jälkeiset kaksi hyppyä, sitä otettiin varmaan 5-6 kertaa uusiksi. Kiia hyppäsi todella pitkän loikan 7-hypyllä ja vaikka kuinka huusin ja juoksin sivuun, katsoin toiseen suuntaan niin ei auttanut. Kiia meni joka kerta 8-hypyn ohi. Sitten Marjut kysyi onko miulla mitään hidastuskäskyä. No puomin ylösmenossa suhina. Kokeiltiin siis sitä ja sehän toimi heti. Kiia hidasti taas sen hitusen ja käännökset toimi täydellisesti. Meinasi kyll tässä kohtaa tulla tuska hiki kun ei tahtonut mikään juttu toimia ja en pystynyt tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Sitten niinkin yksinkertainen juttu, suhina ja sai jatkaa aivan normaalilla tahdilla ja tyylillä. Joskus jotkut asiat on vain yksinkertaisia.
- 12-13-hyppyjen välissä valssi ja ekaks kokeilin 14:sta pakkovalssia ja sitt persjättöä mutt se oli aika töks töks. Kiia ei nähnyt kunnolla keppejä ja meinasi ajautua ohi. Korjasi juuri viime hetkellä. Eli muutettiin siis taktiikkaa. 14-hypyllä jäin toiselle puolelle, lähetin vain takaakiertoon ja vedin vastakädellä hypyn yli liikkuen koko ajan itse pois alta. Sitten vaan lähetys kepeille ja valssilla putkeen.
- Kiian ollessa putkessa kerkesin todella hyvin tekemään 17 ja 18-hypyn välissä valssin, sitten jaakotus suhinalla ja loppusuora. Marjut vielä kysyi käytänkö muuten radalla suhinaa kuin pelkästään kontaktilla. Näköjään! Tuli kyllä ihan jostain alitajunnasta tai jostain, ei ollut tarkoitus. Pitää vissiin ruveta käyttämään ajatuksella kun tahtoo toimia.

Oli kyllä todella hyödylliset treenit vaikk välillä tuntui usko loppua. Huomaa kyll mikä on kunnon säännöllisen treenaamisen vaikutus. Ei kannata olla puol vuotta huonolla treenillä tai ei treenata ollenkaan. Vaikka yksittäisiä juttuja ottais kuin niin ei niitä osaa sitten kuitenkaan soveltaa radalla. Puhumattakaan omista "ajolinjoista" esteille. Paljon on vielä opittavaa, mutta siihen kyllä panostetaan tänä keväänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti