perjantai 28. helmikuuta 2014

Joko syötäis?

On onni, että on hyvin syöviä, jopa ahneita, koiria. Ja mikä parasta niin niille pystyy syöttämäänkin lähes tulkoon mitä vaan! Neidit ovat ainakin sellaisia rautavatsoja ett vaikka söisivät tunkion niin ei varmaan menisi maha sekaisin. Merrillä nyt on välillä ollut kausia että masu on sekaisin mutta ei oo ollut nyt ainakaan puoleen vuoteen mikä olisi johtunut ruuasta. Syksyllä oli, mutta silloin oli parilla muullakin kaverin koiralla. Ilmeisesti oli joku vatsaflunssa tai jotain.

Meillä ei fanaattisesti barffata, sillä en todellakaan jaksa leikkiä niiden lihaisten luiden kanssa ja on hieman tuo pakastusongelmakin. Ei oo vieläkään sitä reilua 300 litran pakastinta! On pitänyt hieman tinkiä ja käyttää ruokia mitkä mahtuvat hieman pienempään tilaan.

No, mutta mitä meillä sitten syödään...


Tarjolla olisi lihaa (nautaa, sikaa, broikkua, kalkkunaa, lohta), kasvissosetta sekä puuroa treeni- ja kisapäivien läheisyydessä. Kananmunaa myös saadaan pari kertaa viikossa sekä hieman purkista ravintolisää!

Oon viime aikoina käyttänyt paljon Mush Barf Mixejä. Niissä on lihaa, luuta, sisäelimiä sekä pikkuisen kasvissosetta. Yleensä olen lisännyt joukkoon kyllä hieman itsetehtyä kasvissosetta, paitsi lohi-mixiin.
Välillä olen antanut aivan luutonta lihaakin, mutta sitä tuntuu olla välillä vaikea saada isoja määriä.

Annos esimerkkejä meidän taloudesta; nämä eivät ole siis mitään ohjeita vaan mitkä meillä on toiminut oikein hyvin! Näitä vaihdellaan sopivin väliajoin...

Aamu: luutonta lihaa 50%, kasvissosetta50%
Ilta: sama + 1 tabl Osteomax-K 

tai 

treenien ja kisapäivien läheisyydessä
Aamu: luutonta lihaa 50%, kasvissosetta 25%, puuroa 25%
Ilta: sama + 1 tabl Osteomax-K 

tai 

Aamu: lihamixiä + kasvissosetta
Ilta: lihamixiä + kasvissosetta

tai

Aamu: broilerin jauhettua siipeä
Ilta: lihaa 50%, kasvissosetta 50%  

Joukkoon tosissaaan pari kertaa vkossa raaka kananmuna, välillä kermaviiliä tai raejuustoa, joka toinen päivä tilkka öljyä esim. Nutrolin. Luuttoman lihan kanssa annan aina iltaisin yhden tabletin Osteomax-K kalsiumin ja magnesiumin saamiseksi. Ainoastaan tuossa tuotteessa on kalsium ja magnesium oikeassa suhteessa toisiinsa sekä magnesium on oikeassa muodossa imeytyäkseen sekä varastoitumaan kehoon, ja yliannostuksen riskiä ei ole. Lihaisten luiden kanssa en anna koska silloin kalsiumia tulee liikaa ja silloin magnesium ei toimi oikealla tavalla. Pyrin mahdollisimman usein juuri antamaan sillä magnesium palauttaa lihaksiston paremmin treenien jälkeen. On tärkeää, että elimistössä on koko ajan magnesiumia eikä vaan palautusjuomalla saatuna. Silloin se ei varastoida eikä koira voi hyödyntää sitä muulloin.

No mitäpä sitten meidän kasvissoseeseen tulee niin sitä tehdään aina isompi satsi kerralla ja pistetään pakkaseen, kuten puurokin.

Vihannessilppurini, aivan mielettömän hieno laite!

Valikoimaa eli jäävuorisalaattia, parsakaalia, kurkkua, kesäkurpitsaa, omena, porkkanaa

Sitten vaan koneeseen!

Mössöä

Pakasterasioihin ja pakkaseen

Pakastaminen hienontaa vielä kasvissosetta, mutta se ei riko kasvissolukkoa. Tämän takia minä kiehautan aina rasiallisen kerrallaan kattilassa. Tosissaan sen että se vain kiehahtaa niin se rikkoo kasvissolukon, mutta pitää vitamiinit tallella ja soseen muutenkin hyvänä! Puurona käytetään ihan valmista puuroseosta. Pikainen ryynien huuhtelu ja uuniin. Joskus olen raastanut sekaan porkkanaa ja valkosipuliakin. Saa puuron paistuessa aikamoiset aromit omaan kämppään ;)!


Meillä ainakin koirat ovat tykänneet ruuista kuin hullu puurosta ja hyvin näyttävät voivankin. Lyhyille reissuille olen ottanut mukaan Mushin Vaisto pullia sekä kasvissosetta. Ne menevät aina silloin tällöin matkaeväänä, mutta säännöllisesti en niitä käytä. Niillä me aloitetettiin pitkän tauon jälkeen kun hieman jännitti miten herran maha tykkää taas kun siirryttiin raakaan. Vaistopullien kanssa kaikki meni todella hienosti. Ilmeisesti herralle sopii kun alussa oli hieman enemmän luuta mukana. Joillekin sitten se luu määrä on aivan liikaa... ummetusta iskee. Tämän takia minäkin lisään niin Vaisto pullien kuin Mixeihinkin omaa kasvissosetta. Ei mee suoli tukkeeseen eikä tartte pinnistellä verisuonia päästä. 

Tällä hetkellä meillä on toimiva resepti ja en lähde sitä kauheasti muuttamaan. Huhtikuun alussa käyn Riitta Kempen pennusta urheilukoiraksi - luennolla. Sieltä varmasti tarttuu hyviä neuvoja ja vinkkejä urheilevan koiran ruokavalioon. Siitä sitten myöhemmin lisää kun sen aika on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti