maanantai 20. tammikuuta 2014

H. Sinisen Tuulen Tytär

Muskan ja Vindin trikkityttö syntyi lauantaina 18.1.14!


Tässä hän on!Pentu syntyi 60.vrk:lla, syntymäpaino oli 247g.
On jo alusta asti osoittautunut oikeaksi tarmopesäksi ja omanarvon tuntevaksi. Paino on noussut koko ajan kun nukutaan ja syödään säännöllisesti! Jos Muska tönii pentua niin siitä osoitetaan äänekkäästi mieltä!

Lauantaiaamuna lämmöt olivat 37,0 ja edellisenä iltana olivat kanssa aika alhaiset. Arvelin ett lämpöpiikki oli ollut aikaisemmin aamuyöstä. Varmennuksen siitä näki käytöksestä kun aamuyöstä oli jo alettu petaamaan sohvalla ja aamun mittaan siirryttiin laatikkoon. Supistukset alkoivat sitten klo 11 maissa. Tiesin että iltapäivällä on h-hetki. Ja näinhän siinä kävikin. 

Muska synnytti "pikku"mustan (247g) heti klo 15 jälkeen. Hieman oli punnertamista kun neiti syntyi ilman kalvoja, mutta onneksi sentään oikein päin. Kyllä käytiin pihalla, pakkasessa, kävelemässä, jotta saataisiin tehostettua työntöjä. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin vaikka hieman jännitin. Olin siis yksi koirien kanssa kotona, mutta onneksi puhelimen päässä oli toinen shelttikasvattaja Maija. Olin jo varoittanut Maijaa ett soittelen sitten hänelle ja pyydän apua jos hätä tulee. Kiitos Maija tuesta ja kannustamisesta! Sekä suuret kiitokset Liisalle kuka tarkasti Muskan vielä sunnuntai-iltana että kaikki on kunnossa ;)!

Pari päivää tässä nyt ollaan ihmetelty ja pikku hiljaa alkaa uskoa siihen että tästä tulee jotain. Pentu syö itse ja paino nousee, Muska hoitaa pentua ja syö/juo itsekin hyvin. Pientä ripulia on nyt ollut eilisestä, mutta toivotaan senkin menevän kohta ohi. Onneksi Muska on sen verran kiltti että lähtee pesulle suihkuun kiltisti ja jaksaa odotella ilman suurimpaa paniikkia että pääsee takaisin pentunsa luokse. Kiire sinne kyllä on mikä on aivan tervettä :). Pentuhuoneeseen olisi kyllä toinenkin menijä mutta Kiia ei nyt sinne ole tervetullut! Pitää hieman odotella että pentu kasvaa ja Muskan vartioimisvietti hälvenee! Merri ei haittaa vaikka herra ei nyt olekaan kiinnostunut pennusta. Se on kyllä jännä miten urokset saisivat tulla ja mennä mut toiset nartut ei!

Tammikuun pakkaset toivat hieman ylimääräistä haastetta, sillä vanha rintamamiestalo ei todellakaan ole suunniteltu tehokkaaseen lämmitykseen! Oli nimittäin tarkkaan mietittävä miten me saadaan pentu pysymään mahdollisimman lämpimänä kun ei meillä ole lattialämmitystä kuin pelkästään suihkutiloissa. Ne nyt eivät tulleet kysymykseenkään kun ne ovat ihan alakerrassa ja todella kaukana meidän normitiloista. Piti miettiä ett mikä on meidän talon sydän... ja vastaushan oli vanha kunnon tulikivi-uunimme. Se toimii meidän keskikerroksen lämmönlähteenä joten sen läheisyydessä on kaikkein lämpimintä! No sinne sitten ruvettiin suunnittelemaan...


Pois lattian rajasta koska lämpö nousee ylöspäin. Joten piti nostaa häkki ylös. Eka vuorokausi vietettiin aivan uunin kyljessä kiinni mutta toinen vuorokausi menikin uunin edessä. Siinä on lämmintä mutta ei aivan tukahduttavan kuumaa. Muska ei oikein nauttinut kun lämpötila hipoi 28 astetta. Nyt häkki siis on uunin edessä sohvan päällä joten Muskan on helppo kulkea sinne ja pois. On meillä laatikkokin mutt Muska on aina ollut aika sähäkkä liikkumaan ja häkissä se on tottunut olemaan pentuaikoina sekä reissussa. Se on sen turvapaikka. Häkissä ollessaan pystyn säätelemään sen liikkumista ettei vaan lähde ryntäämään mihinkään suinpäin. Muska on kyllä ollutkin oikein tyytyväinen ja kuin kotonaan häkissä pentunsa kanssa. Metallihäkin jouduin alkuperäissuunnitelmista poiketen ottamaan käyttöön sillä sinne menee paremmin lämpö. Oon nimittäin ollut lämpömittarit ojossa joka paikassa kun olen suunnitellut ja mittaillut parasta ratkaisua. Kohta saadaan vaihdettua kevythäkkiin mikä on "turvallisempi". Siinä ei nimittäin ole noita välejä kaltereissa! 

Uunihuoneemme on oikea linnake tai ehkä enemmänkin bedueeniteltta ;). Verhot ikkunoissa ja koska ovia ei ole niin verhoilla ja muilla kankailla ollaan vuorattu kaikki oviaukot pitääksemme viileän ilman poissa. Onneksi tämä on aika hyvin toiminut! Uunissa on tosissaan tuli joka päivä, joskus jopa kahdesti! Nyt huoneessa lämpö pysyy siinä 24-27 astetta! Muska on onneksi jo tottunut korkeampaan lämpötilaan joten sekin nukkuu useasti rauhallisesti häkissä! Ja mikä parasta niin pentukainenkin köllöttelee siellä ihan itsekseen eikä hae koko ajan emänsä lämpöä. Maitobaarissa vieraillaan tietysti säännöllisesti :)!Vaikka odotukset olivat että Muska olisi kantanut hieman enemmänkin pentuja ja yksi oli pieni pettymys, niin silti oon onnellinen siitä että tämä ainokainen on oikein hyvinvoiva ja terhakka pieni sheltin alku. Niitä merlejä jäin kaipaamaan kun ne nyt vaan ovat niin ihania ja tietysti kun Vind oli isänä! Uskon kuitenkin että tästä neidistä tulee oikein näppärä! Nyt vaan annetaan ajan kulua niin tiedetään paremmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti