perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kuinka ei tervehditä koiraa!!!


Oli ihan pakko laittaa tämä ihan tänne blogiinkin kun se löytyy facebookistakin. Tämä juliste pitäisi laittaa ulko-oveen/välioveen suomennuksen kera! On ollut joskus mielenkiintoista, ei siis kivaa, katsoa sivusta kuinka ihmiset käyttäytyvät vieraiden koirien kanssa. On suuri ero onko kyseessä iso palveluskoira tai sitten tällainen karvainen/suloinen pikkukoira kuin esim. sheltti. Oli sitten koiraihmisestä tai ei, niin suurin osa lähestyy vieraita koiria aivan päin seiniä. Kaikkein pahinta on kun ihmiset tuntee omistajan niin koiraan käydään lähes oikopäätään käsiksi, vaikka itse koira näkee vieraan ihmisen ensimmäistä kertaa.

Oon monta kertaa sanonut meilläkin tulleille ihmisille ett antakaa niiden koirien olla, olkaa siis niinkuin niitä ei olisikaan! Antakaa niiden ensin tutustua eli siis haistella teitä ja kun tilanne on rauhoittunut niin sitten vasta voitte lähestyä niitä oikealla tavalla. Itse lauman johtajana haluan että että laumaani/ystäviäni/perheeni jäseniä kunnioitetaan! Ihmisillä on omat tervehtimistavat, mutta koira on susieläin ja niillä on aivan omat jutut.

Ihmisten käyttäytymisestä huomaa kyllä miten vieraantuneita ollaan luonnosta ja miten vähän moni tietää mitään eläinten käyttäytymisestä. Tämä on minulle iso asia ja arvion todella paljon ihmisiä tämän perusteella. Lammaskoirani ovat parhaimmat mittarit arvioimaan ymmärtääkö ihminen mitään koirista vai ei! Jos vieraat ihmiset saavat, varsinkin harmaiden, hyväksynnän niin silloin asiat ovat hyvällä mallilla.

Minusta pidättäväisyys on hyvä ominaisuus mikä shelttien rotumääritelmässäkin mainitaan, sillä silloin koira ei ole intopinkeänä menemässä jokaisen ventovieraan luokse mutt ei ole myöskään juoksemassa karkuun niin kuin arat.  Sellaisten kanssa harrastaminen on helpompaa kuin ympäristö ei luo niille ylimääräistä häiriötä. Meillä ainoastaan Muska rakastaa ylikaiken ihmisiä, Kiia on tosi kiinnostunut mutta ei ole koskaan välittänyt lääppimisestä. Merri ei vaan yksinkertaisesti välitä vieraista ihmisisistä, ja ruualla lahjontayritykset eivät muuta sitä. Kun ruoka loppuu niin loppuu kiinnostuskin :) Se vaan on fakta!  

Joten keskitytään oikeaan tervehtimistapaan niin ollaan kaikki paljon onnellisempia :)!!!

toivoo Hansu, sekä lammaskoirat Kiia, Merri ja Muska

1 kommentti:

  1. Mahtava tää kirjotus! Susta saa heti sellasen tosi asiantuntevan kuvan. Todella hienoa!

    VastaaPoista